RENÉ GOTHÓNI

 HEM ⎢ NYHETER  BIOGRAFI  LIVSFILOSOFI  BÖCKER  CD:n  KONTAKT  LÄNKAR  FÖR PRESSEN  FOTOGRAFIER HUR BESTÄLLA

Ny bok

Religious Experience: North and South (klicka och titta)

CD-skiva

CD:n Glimtarna är livet består av 19 visor i trubadurstil med livsfilosofiskt innehåll om vad det innebär att vara människa i denna värld av glädje, sorg, prövningar och förhoppningar. Professor René Gothóni, som står för både texterna och musiken, förmedlar med visornas ord och de musikaliska klangerna livsinställningen att det är glimtarna som är själva livet. I visorna bejakar han den inneboende potentiella skaparförmågan som vi alla har. Han pekar på det lustiga, tragikomiska och mänskliga i att vara människa samt konstaterar, att ju mera vi reflekterar över de olika skedena i vår livscykel från en ljus, lite humoristisk och självironisk sida, desto meningsfullare blir vårt liv. Med mottot »andlig spis på visors vis» ger han ett gott råd: »greppa livet!»  

René Gothóni tog privata pianolektioner som ung och var elev i Björneborgs musikinstitut åren 1961-67. Han lärde sig spela gitarr på egen hand och skrev visor, som han bandade i slutet av 60-talet. År 2010 lät han överföra dem till CD med titeln René Gothóni Nostalgic 1966-1971. Uppmuntrad av den goda respons som CD:n fick, har han nu tömt skrivbordslådan på visor som ursprungligen tillkommit mellan åren 1972-2011.
Texternas meditativa och reflekterande karaktär bottnar sig i diskussioner som René Gothóni fört med munkarna på Athos, vilka betonar vikten av att verbalisera känslor och tankegångar för att få distans till erfarenheter som varit betydelsefulla under livets gång. Ackompanjemanget och stämningen i visorna stärker känslan av närvaro i det man upplevt, vilket gör att lyssnaren lätt kan finna sig själv i textens bejakande och reflekterande livsfilosofi.

1. Glimtar
2. Efter så här många år
3. Du är det bästa som har hänt mig
4. Bulevarden
5. Jag såg en man
6. Vem är han?
7. Proportionerna
8. Koppla av en stund
9. Förtrollad av en dröm
10. Alla äkta känslor har
11. Vi väntar på dig
12. Känner mig så ensam
13. En sådan där historia
14. Kunde jag blott försaka
15. Första lyckan
16. I mitt minne
17. Livet är så skönt
18. Kärlek finns hos oss för att gro
19. Sov nu gott

Produktion, text och musik: René Gothóni
Gitarr, piano och sång: René Gothóni
Inspelad i SoundTeam Godzinskys studio
Mastering: SoundTeam Godzinsky
Fotografier: Timo Peltonen
Layout: René Gothóni

Ett varmt tack till:
Svenska kulturfonden
Otto A. Malms donationsfond
Robi de Godzinsky
Raili Gothóni
Jussi Piekkala
Rabbe Österholm
Distribution: www.renegothoni.fi

Lyssna ett kort utdrag från låten "Livet är så skönt"

(© René Gothóni 2011